Iedereen kan spelen

Door mijn dochter van inmiddels 1 jaar oud zie ik weer heel duidelijk terug hoe kinderen leren door te spelen. Door te  spelen, te doen en te ervaren leren wij mensen de wereld kennen.

In trainingen hoor ik vaak terug dat mensen er tegenop zien om iets uit te proberen. Ze zeggen dan vaak: “ik kan niet toneel spelen”. Nou snap ik dat wel en toneelspelen is een vak. En het feit dat er vaak een groep collega’s meekijkt, helpt meestal ook niet mee om je vrij te voelen iets nieuws uit te proberen. Maar als ik dan weer denk aan hoe vrij mijn dochter de wereld en zichzelf ontdekt, dan moet toch nog iets van die vrijheid zitten in ieder mens. En zou het niet mooi zijn als we onszelf wat minder serieus zouden nemen en weer eens zouden kunnen spelen met wie we zijn.

En dat is precies waar ik trainees in een training toe uitdaag. Vanuit zichzelf, hun eigen authenticiteit op zoek gaan naar ander gedrag dan wat ze al kennen. Spelen met hun eigen gedrag, zodat ze verrassende kanten van zichzelf kunnen ontdekken.

Veel mensen hebben een bepaalde taktiek ontwikkeld om iets te bereiken, als het niet lukt, switchen ze vaak niet van taktiek, maar gaan de bekende taktiek harder inzetten. Zo kun je heel erg hard je best doen en toch niet bereiken wat je wilt. In een training kun je bewust worden van je eigen taktiek en nieuwe taktieken vinden. Bijvoorbeeld door met je eigen gedrag te spelen. En spelen? Dat kan uiteindelijk iedereen!

Mijke Linssen

Geef een reactie


*